Study of spatial organization and hierarchy in the informational system of the front-of-package of gluten-free pasta: Information Design considerations

Authors

DOI:

https://doi.org/10.51358/id.v20i2.1097

Abstract

Gluten restriction claims on the front of packages are especially important for those on a gluten-free diet. The objective of this work is to identify patterns and differences in the strategies of the information systems and what treatment is given to the gluten-free claim and its correlation with the other information, taking into account the spatial organization and informational hierarchy on the front panel of packages of gluten-free pasta found for convenience. We use tools from Information Design and graphic language to qualitatively analyze the packaging. Companies use different strategies in their information systems, some prioritize the gluten-free claim and others less. There is no consensus on the way the gluten restriction is written, neither in typography, nor in color, nor in the way of symbolization, nor in the area it occupies on the front panel, there's just a tendency to center that information or keep it on the left.

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Author Biographies

Lucas Ribeiro Jeronimo, Universidade Federal de Pernambuco

Doutorando em Design, na linha de pesquisa em Design da Informação, na Universidade Federal de Pernambuco. Mestre em Design, pela Universidade Federal de Campina Grande. Graduado em Design pela Universidade Federal de Campina Grande. Fui professor substituto de Design na Universidade Federal de Alagoas. As grandes áreas de design que me interessam são Design da Informação e Design de Produto. Pesquiso sobre aspectos comunicacionais em produtos físicos e em sistemas informacionais.  Já trabalhei com foco em design para o público geek e atualmente estudo sistemas informacionais de embalagens de alimentos.

Eva Rolim Miranda, Universidade Federal de Pernambuco

Doutora pela Paris I Panthéon-Sorbonne (2013), Eva Rolim realizou sua graduação em Design pela Universidade Federal de Pernambuco (2004) e mestrado em Design da Informação pela Universidade Federal de Pernambuco (2006). Possui Pós-doutorado em Design pela Université de Nîmes (2014) e no PPGDesign da UFPE (2015). É também mãe de Dean (2012) e Francisco (2018) e suas áreas de interesse são o Design da Informação, Ciências Cognitivas e Cultura, atuando principalmente nos seguintes temas: desenho e visualizações, produção e leitura de artefatos gráficos comunicacionais por crianças e adultos.

Published

2023-11-07

How to Cite

Ribeiro Jeronimo, L., & Rolim Miranda, E. (2023). Study of spatial organization and hierarchy in the informational system of the front-of-package of gluten-free pasta: Information Design considerations. InfoDesign - Brazilian Journal of Information Design, 20(2). https://doi.org/10.51358/id.v20i2.1097

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